czwartek, 5 lipca 2012

Odpowiednie miejsce na grill lub ognisko



Sezon grillowy czy na ognisko trwa długo. Grillować można już od wiosny, aż do późnej jesieni (chociaż wtedy zapewne już nie na dworze – zależy od pogody). To samo z ogniskami. Jest to świetny sposób na spędzenie niedzieli, czy piątkowych i sobotnich wieczorów, a dla Polaków jest to, można by powiedzieć „sport” narodowy!

Grille przenośne mają to do siebie, że można je ze sobą zabrać zawsze i wszędzie, gdzie się udajemy. Jest to ich największa zaleta. Zabieając  ze sobą grilla na wycieczkę należy jednak pamiętać o bezpieczeństwie. Na przykład w lesie rozpalanie grilla lub ogniska jest zabronione, gdyż w lato, gdy jest sucho, nawet najmniejsza iskra jest w stanie zagrozić pożarem. Z tej przyczyny, jeśli w miejscu w którym rozpalami grilla znajdują się suche gałęzie czy trawy warto mieć obok małą gaśnicę, lub dostęp do wody - może to być np. wcześniej przygotowana większa butelka lub wiadro wypełnione wodą. Przygotwując ognisko należy je otoczyć kamieniami, tak, aby jak najbardziej zabezpieczyć teren przed rozprzestrzenianiem się żarzącego się drewna, czy gałęzi. Dzięki takiemu murkowi zmniejszymy szansę na to, że przypadkiem doprowadzimy do rozprzestrzenienia się ognia poza wyznaczone przez nas miejsce.

Jeśli mamy większy ogród, możemy zainwestować w grilla murowanego, którego nie bęziemy mogli przenosić, ale który będzie bardziej profesjonalny – grill taki ma większą powierzchnię, przez co na raz możemy przygotować więcej jedzenia, co jest niewatpliwie plusem prz y dużych imprezach rodzinnych, czy ze znajomymi. Ponadto potrawy na nim przygotowują się szybciej, ponieważ otoczony jest trzech stron ściankami, oraz posiada dach z komiem. Dzięki temu gorące powietrze cyrkuluje w komorze a kiełbaski grillują się szybciej!

Umiejscowienie takego grilla wymaga większego zastanowienia. Powinien on stać w odpowiedniej odległości od domu, aby dym nie wlatywał do środka. W pobliżu miejsca jego ustawienia nie powinny również znajdować się rośliny ogrodowe, którym gorąc bijący od takiego grilla najzwyczajniej w świecie szkodzi, a przypdkowe węgle wypadające z grilla mogą je przepalić.